Selecteer een pagina

STAP 4: Verdriet

“Angst is de eerste reality check maar kan verlammen”

Boosheid maakt strijdbaar maar het is niet altijd verstandig om ten strijde te trekken. Als de vijand met veel meer mensen is en nog beter bewapend ook, of er duikt plotseling een groep leeuwen op, dan kan het beter zijn om te vluchten. Je zult dus moeten bedenken of je de strijd aan wilt gaan of niet.

Angst confronteert je met je eigen kwetsbaarheid en is daarom functioneel voor je eigen overleven.

Angst heeft ook een keerzijde. Het leidt tot piekeren en kan verlammend werken. Angst richt zich altijd op de negatieve kant: Wat als…

Als een van onze dierbaren ernstig ziek is en niet meer zal genezen, vrezen we vaak het ergste. Het houdt ons dag en nacht bezig en zorgt er voor dat we aan andere dingen niet meer toekomen. Als onze dierbare dan overlijdt, zijn we vaak opgelucht dat meer lijden hem of haar bespaard is gebleven.

Piekeraars kunnen over van alles en nog wat wakker liggen. Er zijn altijd dingen die mis kunnen gaan en waarover je je zorgen kunt maken. Angst wordt dan disfunctioneel.

Angst is een geschikt middel tegen overmoedigheid. Het hoort echter wel aan bepaalde situaties gekoppeld te zijn en niet chronisch te zijn. Dan is de balans zoek.

Introductie

Video 2: Uitleg video
Video 2: Uitleg video