STAP 1: Ontkenning
“In noodsituaties draait het om overleven”
Problemen zijn bedreigend. Als je je leven op orde hebt, wil je niet dat dit verstoord wordt. Je eerste reactie kan daarom ontkenning zijn. Als je doet alsof het probleem niet bestaat, kun je vrolijk verder leven. Er is niets aan de hand.
Het lijkt een vreemde reactie, maar het is gebaseerd op oude overlevingsstrategieën. Je kunt immers beter vechten als je in prima conditie bent, dus ontken je dat je gewond bent. Nog steeds zie je mensen na een ongeluk doorgaan totdat ze hun wond zien. Dan vallen ze ineens flauw.
Ontkenning is een tijdelijke reactie om de noodsituatie te overleven. Als het acute gevaar geweken is, moet je je wonden likken. Dan is het tijd om voor jezelf te zorgen.
De eerste stap bij verlies is overleven en de acute pijn vermijden. Je moet echter niet in deze fase blijven hangen. Er komt een tijd om de pijn onder ogen te zien.
Introductie
Stap 1. Ontkenning
In deze eerste stap behandelen we het thema ontkenning. In het leven worden we allemaal geconfronteerd met goede en slechte omstandigheden. In goede omstandigheden kunnen we ontspannen en voelen we ons gelukkig. In slechte omstandigheden maken we ons klaar om op de beste manier op deze omstandigheden te reageren.
Nu zijn er allerlei omstandigheden denkbaar en we kunnen ook op allerlei manieren reageren. In algemene zin geldt: hoe groter de schok, hoe groter onze reactie. Ontkenning is een voorbeeld van een grote reactie. Nee! Dat kan niet waar zijn!
Als de schok erg groot is, doen we gewoon alsof het niet zo is. Daardoor hoeven we de prijs niet ten volle te voelen, althans niet direct.
Stapje voor stapje zullen we de realiteit wel onder ogen zien. Dan begint de verwerking. Dat kan bijvoorbeeld in het gezelschap van dierbaren, maar ook als je bewust tijd voor jezelf neemt. Op deze manier verwerken we de gebeurtenis niet direct maar op ons eigen moment.
De tijd tussen de gebeurtenis en de verwerking is vaak een tijd van grote verwarring. Het wegstoppen van je emoties lost niets op en put je uit. Het is daarom van belang te beseffen dat dit is gebeurd in jouw leven en dat je er iets mee moet.
Hieronder staat een link naar werkboek 1. Dit werkboek bevat de vragenlijst over het thema Ontkenning. Beantwoord deze vragenlijst met zorg. Het geeft een beeld welke gebeurtenissen en emoties jij naar de achtergrond hebt gedrukt en om aandacht vragen.